IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

USKRS U KATEDRALI

DSC 0928 1Na Svetkovinu Uskrsa, 16. travnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je svečano euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali, u zajedništvu sa svećenicima iz katedralne Župe sv. Terezije Avilske i iz središnjih biskupijskih ustanova. Pozdravivši nazočne vjernike riječima psalma »Ovo je dan što ga učini Gospodin, radujmo se i kličimo njemu«, biskup im je čestitao Uskrs sa željom da Krist Gospodin, pobjednik nad smrću svojom snagom uđe u njihove nemoći i umiranja te u njima ostvari svoju uskrsnu pobjedu.
Homiliju je biskup započeo pitanjem može li naše slavlje Uskrsa išta promijeniti u aktualnoj situaciji zgrčenosti, gorčine, nezadovoljstva i nemira kako na općoj, tako i na obiteljskoj i pojedinačnoj razini u Hrvatskoj.

Predstavio je nekoliko ljudskih životnih iskustava na fizičkoj i moralnoj razini u kojima upotrebljavamo imenicu uskrsnuće ili glagol uskrsnuti, istaknuvši da se pri tom uglavnom radi o situacijama u kojima očitujemo svoju težnju za višom razinom postojanja. Zapitao se, kako to da se ne mirimo s bolešću, siromaštvom, prolaznošću, zlim stanjima i konačno smrću, nego tražimo iz njih izlaz. Zaključio je da je Bog u nas upisao uskrsni kod, te mi težimo izdići se iz stanja za koja smo uvjereni da ne pripadaju našoj izvornosti, kazavši da to ima svoje konačno puno ostvarenje u Isusovu uskrsnuću, pobjedi života nad smrću. Spomenuo je kako su to iskustvo na svoj način opisali filozofi i literati, među njima i ruski pisac F. M. Dostojevski, napose u romanu „Uskrsnuće“, a Mak Dizdar pretočio u jednostavan a snažan stih: »Zemlja je smrtnim sjemenom posijana, ali smrt nije kraj; jer smrti zapravo i nema, i nema kraja. Smrću je samo obasjana staza uspona od gnijezda do zvijezda«.
DSC 0909Biskup je potom istaknuo da nam je Isus Krist svojim uskrsnućem posvjedočio tko smo mi po naumu Božjem i do kuda snagom Božjom možemo stići. Spomenuo je da bi bilo tužno, kad bismo se u svojim svakodnevnim nastojanjima zadovoljili tek nekim malim uzdignućima, i kad ne bismo težili za onim što je Bog za nas ostvario u Isusu Kristu. Na temelju svetih čitanja protumačio je kako Isusovi učenici nisu putem znanja došli do činjenice njegova uskrsnuća, nego putem vjere potpomognute Gospodinovim ukazanjima te oni ne izlažu neku teoriju o uskrsnuću, nego svjedoče Uskrsloga. Biskup je istaknuo da bismo na Uskrs trebali svi biti tako budni u vjeri do poput pjesnika dohvatimo stvarnost u njezinim višim i dubljim dimenzijama, razinu na kojoj živi Pobjednik nad smrću. Pripomenuo je kako svakodnevno uzimajući hrani stječemo iskustvo svojevrsnog biološko-tjelesnog uskrsnuća, jer tim putem tijelu pomažemo da ne umre. Kazao je da je u tome utemeljen blagoslov jela za Uskrs, da dok blagujemo i podupiremo biološku pobjedu života nad smrću, svjedočimo Isusovo uskrsnuće. No, upozorio je na Isusovu riječ „Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke“, istaknuvši kako je euharistijsko slavlje i pričesno blagovanje od prvih kršćanskih vremena povezano s Isusovim uskrsnućem, jer se tako hranimo „lijekom besmrtnosti“, postajemo dionici Isusove pobjede nad smrću. Kazao je da se na to trebamo podsjetiti napose za Uskrs o 20. obljetnici utemeljenja Požeške biskupije koju ćemo proslaviti Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom pod geslom „Krist danas i uvijeke, naša nada, Aleluja“.
DSC 0920Tumačeći značenje Uskrsloga za našu svakodnevicu, biskup je istaknuo da postoji Kristo-terapija kojom je potrebno liječiti teška životna stanja. Ilustrirao je to primjerom ruskog monaha sv. Serafima iz Sarova u 18. stoljeću, kojem su dolazili ljudi po savjet i pomoć u nevoljama. On ih je već izdaleka pozdravljao jakim glasom: „Radost moja, Gospodin je uskrsnuo“, uvjeravajući ih da je Gospodin Isus pobijedio i njihove nevolje i nemoći, te na taj način pomagao da mu otvore njihove teške životne situacije, da u njih uđe Isus snagom svoje pobjede nad smrću. Biskup je pozvao nazočne da vjeri u Isusa uskrsloga nastoje dati važnije mjesto u svom životu, kako bi u svim životnim situacijama s njime bili uzdignuti u više dimenzije svoga postojanja kojima pripadaju i na taj se način oslobađali svakodnevnih gorčina, stanja prikovanosti za zlo, sebičnost i mržnju. Kazao je da su snagom uskrslog Gospodina u krštenju postali nova stvorenja, suuskrsnuli s njime, kako veli apostol Pavao u ulomku današnjega drugog čitanja te da u skladu s time i žive. Podsjetivši nazočne da smo sinoć u Vazmenom bdijenju obnovili svoja krsna obećanja i posvjedočili Isusu Kristu da samo zahvaljujući njemu možemo biti živi duhom i pobjednici nad smrću, biskup ih je pozvao da im se pridruže svojim osobnim odreknućem od Zloga i ispoviješću uskrsne vjere.

DSC 0911Na koncu homilije zaželio im je da molitvom a napose nedjeljnom svetom misom i pričešću njeguju duboki vjernički odnos prema ljekovitoj blizini Uskrsloga.
Sudionici slavlja potom su obnovili krsna obećanja, a biskup ih je poškropio vodom blagoslovljenom u vazmenom bdijenju. Na svršetku svete mise svima nazočnima je poželio radostan uskrsni dan ispunjen Isusovim mirom u srcu. Svečanosti slavlja pridonio je katedralni mješoviti zbor pod vodstvom Marija Večerića.