IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

PROSLAVA SV. KLARE U POŽEGI

za_stranicu_smanjenoNa blagdan sv. Klare, 11. kolovoza u požeškom samostanu sestara klarisa svečano euharistijsko slavlje predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević. Uz biskupa bili su svećenici grada Požege, ovogodišnji mladomisnici te franjevački svećenici iz Požege i drugih dijelova Hrvatske. Biskup je u pozdravu čestitao sestrama blagdan sv. Klare i 800. obljetnicu početka reda klarisa i završetak te obljetnice. Izrazio je zahvalnost Bogu što djelo započeto prije 800. godina u sv. Klari Asiškoj ima svoj snažan nastavak i u mladoj Požeškoj biskupiji po sestrama klarisama, te doprinosi njezinoj duhovnosti i eklezijalnosti. klarise2Pozvao je sestre i druge brojne vjernike da se sjedine sa sv. Klarom te slave Isus Krista, začetnika našeg spasenja i mole ga za vjernost sestrama u njihovu skrovitom životu, siromaštvu i žrtvi a svima udijeli svjetlo i mir u srcu.
U homiliji biskup je na temelju naviještene Božje riječi progovorio o čudesnoj stvarnost Božje i ljudske slobode. Istaknuo je kako se Božji naumi uvijek ostvaruju njegovom nepredvidivom, slobodnom i suverenom inicijativom, i kako se ljudska sloboda istinski događa u punom dostojanstvu kad čovjek odgovori na tu inicijativu. Kazao je kako je poseban dar Božji što je Klara prije 800. godina odbila sve ponude tadašnjeg društva i svoju slobodu svjesno i posvema darovala Bogu, posvjedočila mu to svojim radikalnim siromaštvom, molitvom i žrtvom.

klarise3Slijedila je tako, dodao je biskup, primjer Gospodina Isusa koji je napustio svoje božansko bogatstvo i prihvatio siromaštvo našeg postojanja i smrt da bi po njegovoj na smrt spremnoj slobodi pobijedio život. Biskup je rekao sestrama klarisama da je djelo Božje što su ostavile sve i svoju slobodu povjerile Bogu. Čestitao im je što tako usred svijeta različitih suvremenih robovanja svjedoče dragocjenu slobodu povjerenu Bogu po kojoj postaju posvema njegove u zaručničkoj vjernosti, otvorene da prime puninu njegovih darova, život vječni. Potaknuo ih je da svaki dan savjesno provjeravaju svoj odnos s Bogom, da ih iza samostanskih zidina ne bi napasnik prevario pa postale žrtve nesloboda suvremenog društva. Preporučio ih je zaštiti njihove Majke Klare i Oca Franje.
 Na svršetku slavlja svi su u znak zahvalnosti za veliko dobročinstvo primljeno po sv. Klari zapjevali Tebe Boga hvalimo. Prije blagoslova biskup je zahvalio msgr. Vjekoslavu Mariću za sve što je tijekom svoga župnikovanja u župi sv. Leopolda Mandića učinio za sestre klarise, poželjevši da i nadalje kao umirovljenik ostane s njima povezan.

Duhovna misao

hpBox PersonalPrayer

Aktualno

ds

 

 

25. OBLJETNICA VOĆINSKIH STRADANJA

 

0x185 100 1 c FFFFFF 57b673da5ae06b8ee505034d291dc9be

 

 

Najave

 • 9. 12. 2016.

  Biskup u prognaničkom naselju Kovačevac

 • 12. 12. 2016.

  Skupština biskupa Đakovačko-osječke crkvene pokrajine

 • 13. 12. 2016.

  Spomen 25. obljetnice stradanja Voćina i osmo hodočašće hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi voćinskoj

 • 14. 12. 2016.

  Misa zornica za djelatnike Katoličke gimnazije i Katoličke osnovne škole

 • 15. 12. 2016.

  Spomendan bl. Jule Ivanišević u Starom Petrovom Selu

Naša izdanja

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k

Posjećenost

Broj prikaza (hitova) članaka
3503431